Sådan læser du garnets banderole

Sådan læser du garnets banderole - Knit Wit Company

Ligesom du på tøj kan finde brugbar information omkring materialet, vaskeanvisninger og størrelse, så kan du ligeledes finde yderst vigtig information om garn på banderolen – lige fra fiberindhold til vaskeanvisninger. Fordi der er utroligt mange informationer på en banderole, laver vi her en hurtig guide til dig, så du fremover altid vil kunne prale med dine vilde banderole-læse-evner. Vær dog opmærksom på, at omfanget af indhold og placering af det kan variere fra banderole til banderole.

Vigtige information på garnets banderole

1. Navn og fiberindhold

Navnet på garnet, hvilket kan være meget godt at huske til fremtidig brug, hvis du er glad for garnet. Desuden kan du se præcis hvilket fiberindhold, som findes i garnet – på nøjagtig samme måde, som du ser det i dit tøj.

2. Garnvægt

Det meste garn måles efter Craft Yarn Council of America’s Standard Weight system (læs mere om garnvægt her). Kort fortalt, så fortæller dette system hvilket nummer garnet har i tykkelse/vægt. Denne information kan være yderst hjælpsom, hvis du skal erstatte en garn, præciseret i en strikkeopskrift, med en anden.

3. Strikkefasthed og strikkepinde størrelse

Strikkefastheden, som er vist på banderolen, kan være rigtig hjælpsom når du skal erstatte en garn med en anden. Den lille firkant viser hvor mange rækker og masker der findes i en 10×10 cm strikket lap i glatstrik i den givne garn. Du kan dermed teste om du har den korrekte strikkefasthed ved at strikke en lap på 10×10 cm (i en specificeret størrelse strikkepinde) og tælle masker og rækker. Firkanten her viser, at der er 20 m og 23 rækker på 10×10 cm ved brug af 4mm strikkepinde.

Hvis du skal erstatte en garn, så tjek hvor tæt du kommer på den angivne strikkefasthed. Skal du evt. skifte strikkepinde størrelsen for at ramme plet?

Læs mere om hvordan du vælger strikkepinde her.

4. Vaskeanvisninger

Er du nogensinde kommet til at filte en sweater, eller måske lagt en størrelse L trøje i vaskemaskinen men fik en størrelse 6 år ud? Så ved du hvor vigtige vaskeanvisninger er, specielt med garn i naturfibre. Vaskeanvisninger vises på samme måde som du finder det i dit tøj, men du vil langt oftere se håndvask-symbolet, da f.eks. det meste uld kun må håndvaskes. Nogle gange vil du dog filte noget med vilje – så skal du selvfølgelig bare se bort fra vaskeanvisningerne.

5. Farve

På mange banderoler finder du et nummer, som viser hvilken indfarvning, som nøglen er fra. Hvis du har strikket en hel sweater, men lige mangler den sidste nøgle for at blive færdig, så kan du henvende dig hvor du købte garnet for at undersøge om de har flere nøgler i den givne indfarvning. Selvom det kan se ud som om, at to nøgler er ens, så er det på ingen måde sikkert, hvis ikke de kommer fra samme indfarvning. Den mindste variation kan ses i overgangen, når du skifter nøgle i strikketøjet.


TIP: Husk at gemme banderolen når du har strikket en nøgle færdig, eller hvis du har en rest tilbage. Du kan få brug for navn, indfarvningsnummer eller nogle af de andre informationer, der findes på banderolen. Hvis du giver det færdigtstrikkede projekt i gave, kan det også være favorabelt for modtageren at kende vaskeanvisninger på deres gave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner