Garnvægt

Garnvægt, garntykkelse, garnkategori - Knit Wit Company

Når du skal købe garn på nettet, og dermed ikke kan bedømme vægt, tyngde og tykkelse mellem hænderne, så kan det være en fordel at kende til det amerikanske standardsystem for inddeling af garnvægt, Standard Yarn Weight System.

Garnet inddeles i prædefinerede kategorier, som henviser til hvor kraftigt garnet er, og herunder selvfølgelig også hvilke strikkepinde, som garnet skal strikkes på.

Udover standard garnvægt, så er der også nogle amerikanske navne på garntykkelser, som er rare at kende til – de ses også i nedenstående skema. Så når du fremover støder på en garn med f.eks. tykkelsen Worsted, så ved du, hvad det betyder.

‘Ply’ definerer hvor mange tråde garnet er spundet med.

Når du har et specifikt projekt i tankerne, og du gerne vil købe garnet online, så kan du med fordel henføre dette til din viden fra standardsystemet. Det følgende skema angiver garnvægt, anslået maskeantal for strikkeprøve på 10×10 cm, samt anslået størrelse på strikkepinde.

[table type=”standard_minimal”] [trow] [tcol]STANDARD YARN WEIGHT[/tcol] [tcol]GARNTYKKELSE[/tcol] [tcol]PINDESTØRRELSE[/tcol] [tcol]MASKER PR. 10X10 CM[/tcol] [tcol]PLY[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]0 : Lace[/tcol] [tcol]Thread[/tcol] [tcol]1,5-2,25 mm[/tcol] [tcol]33–40[/tcol] [tcol][/tcol] [/trow] [trow] [tcol]0 : Lace[/tcol] [tcol]Cobweb[/tcol] [tcol]1,5-2,25 mm[/tcol] [tcol]33–40[/tcol] [tcol]1 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]0 : Lace[/tcol] [tcol]Lace[/tcol] [tcol]1,5-2,25 mm[/tcol] [tcol]33–40[/tcol] [tcol]2 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]0 : Lace[/tcol] [tcol]Light Fingering, crochet[/tcol] [tcol]1,5-2,25 mm[/tcol] [tcol]33–40[/tcol] [tcol]3 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]1 : Super Fine[/tcol] [tcol]Fingering, Sock, Baby[/tcol] [tcol]2,25-3,25 mm[/tcol] [tcol]27–32[/tcol] [tcol]4 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]2 : Fine[/tcol] [tcol]Sport, Baby[/tcol] [tcol]3,25-3,75 mm[/tcol] [tcol]23–26[/tcol] [tcol]5 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]3 : Light[/tcol] [tcol]DK, Light Worsted[/tcol] [tcol]3,75-4,5 mm[/tcol] [tcol]21–24[/tcol] [tcol]8 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]4 : Medium[/tcol] [tcol]Worsted, Afghan[/tcol] [tcol]4,5-5,5 mm[/tcol] [tcol]16–20[/tcol] [tcol]10 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]4 : Medium[/tcol] [tcol]Aran[/tcol] [tcol]4,5-5,5 mm[/tcol] [tcol]16–20[/tcol] [tcol]10 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]5 : Bulky[/tcol] [tcol]Chunky, Craft, Rug[/tcol] [tcol]5,5-8 mm[/tcol] [tcol]12–15[/tcol] [tcol]12 ply[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]6 : Super Bulky[/tcol] [tcol]Bulky, Roving, Polar[/tcol] [tcol]> 8 mm[/tcol] [tcol]6–11[/tcol] [tcol][/tcol] [/trow] [/table]

For mere information om hvordan du skal vælge strikkepinde, så kan du tage et kig på vores guide her – Sådan vælger du strikkepinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner