Mary tæppet – det royale babysvøb – gratis strikkeopskrift

Gratis strikkeopskrift på Mary tæppet, det royale babysvøb - Knit Wit Company

Strik det smukke royale babysvøb, Mary tæppet, som alle Mary og Frederiks børn har været svøbt i, når de har forladt hospitalet. Det er en svær opskrift at strikke, men absolut det hele værd – det er ikke kun de royale babyer der ser underskønne ud svøbt i det fantastiske tæppe.

Svøbet stammer fra 1800-tallets Skotland – Mary har aner i Skotland – og har derfor været oplagt, når de royale babyer skulle forlade hospitalet svøbt foran pressen. Men det er altså ikke kun royale babyer, der ser skønne ud i svøbet, så herunder får du opskriften på svøbet. Det er en avanceret opskrift, men virkelig arbejdet værd! Og når bebsen er for stor til at blive svøbt, så kan du passende selv bruge det til et sjal.

Find strikkeopskriften gratis hos Familie Journalen.

Nogle finder Marytæppet en smule uoverskuelig at gå i gang med. I det næste vil vi prøve at beskrive vores erfaringer for forhåbentligt at lette arbejdet lidt for dig.

Tæppet kan strikkes i forskellige typer garn. Vi har strikket den op i ”Baby Ull”, Baby merino og DROPS Baby Silke Alpaka. Det der er vigtigt er, at man har en tilfredsstillede strikkefasthed. Opskriften er beregnet til pinde 4, men i f.eks. DROPS Silke Alpaka, måtte vi ned på 3.5 da det ellers blev for løst. Man skal huske, at tæppet bliver stort og giver sig alene pga. vægten, så man skal ikke starte for løst.

Tæppet strikkes af 3 omgange. Først midterdelen, der strikkes fra spids til spids. Omslaget på hver startpind er vigtig, da det er dér maskerne samles op til næste del af tæppet. Første halvdel af midterdelen strikkes kun med omslag i hver side og på den måde udvides maskeantallet hele tiden med én i hver side. Når man har nået 60 løkker (omslag) skal man tage ind for at få anden halvdel af midten til at være magen til første del, men fordi vi skal bruge løkkerne senere skal der nu BÅDE slåes om i starten af pinden OG tages 3 m sammen for, at indtagningerne bliver magen til første dels udtagninger.

Nu skal der strikkes den bredde blonde: Vi har gjort det, at vi har lavet 4 papirkopier af denne del, for så kan man strege hver pind ud, som man har strikket, og på den måde går der ikke udu i mønstret når man går til og fra.
Det bredde blonde strikkes af 4 gange. Man samler én sides løkker op, og strikker efter opskriften. HUSK at strege en pind ud når den er strikket.
Yderblonden strikkes vinkelret på den bredde blonde. Saml alle masker fra én af de 4 bredde blonder over på en rundpind, og strik over de nye 17 m man slog op.

Hele yderblonden strikkes fortløbende – dvs. når man har strikket alle m på rundpinden fra den bredde blonde, samler man maskerne fra den næste bredde blonde op og fortsætter.
Man bliver god til at strikke yderblonder, der skal i alt strikkes 148 spidser.

Tæppet skal syes sammen med heksesting. Det er vigtigt at man bruger heksesting for at færdige resultats skyld.

Se f.eks. videoen her for instruktion til heksesting: https://www.youtube.com/watch?v=Bekp6bfE6mE

Tæppet skal vaskes og blokkes for at få den rigtige facon. Vi skyller tæppet op i lunken vand, centrifugerer det og bruger så babys ”legegulv” til at blokke på. Tæppet spændes ud – sæt knappenåle i hvert hjørne. Husk at måle så siderne har samme længde. Sæt så en knappenål i hver spids og lad den tørre i hver spids.

Vi håber, du føler dig klar til at strikke det smukke tæppe selv nu 🙂

8 kommentarer til “Mary tæppet – det royale babysvøb – gratis strikkeopskrift

 1. Belinda siger:

  Hej, I skriver tæppet bliver 80x80cm – I opskriften står der det måler 125x125cm på pind 4
  Har I strikket med de tre forskellige nævnte garner (3 tråde) samtidigt for at opnå strikkefasthed? Eller er det enkelt tråd af en af de nævnte I mener?
  Hvad er strikkefastheden i jeres inderste del af tæppet?
  På forhånd tak

  • Knit Wit Company siger:

   Hej Belinda.
   Vi har kun brugt én tråd af én slags garn – vi har brugt tynd uld-alpaca. Mary tæppet strikkes i mange forskellige typer garn, og derfor er det rigtigt svært at komme med præcis strikkefasthed, og man kan også være nødt til at strikke på pinde 3,5 i stedet for 4 som i opskriften. Men en strikkefasthed mellem 22-24 m x 30-32 p til 10×10 cm skal give en midterdel på ca 25-30 cm.
   Held og lykke med at strikke tæppet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner