Strikkepinde kommer i mange størrelser, udformninger og materialer, så du kan vælge præcis de strikkepinde, som du skal bruge til et specifikt projekt. I det følgende får du en gennemgang af hvilke materialer, strikkepinde findes i, hvilke størrelser du kan vælge og hvornår man bruger hvilke udformninger af strikkepinde.
Materialer
De øvrige punkter vi skal se på i dette indlæg defineres ofte ud fra garnvalg, opskriften, projettypen osv. Men materiale er som oftest baseret på personlig præference – som udgangspunkt får du ikke en anderledes sweater om du strikker den med metal eller bambus strikkepinde. For at finde de rette strikkepinde til dig, så kan vi kun anbefale, at du prøver dig frem. Der er dog nogle overordnede retningslinjer for materialer, som vi gennemgår i det følgende.
Træ
Træ strikkepinde er fast inventar hos mange, hvor størstedelen er lavet i bambus (mens mange andre strikkepinde i træ kommer fra hårde træsorter). Med træ oplever du, at hastigheden er ensartet, der er en jævn overflade som afgiver en varme som du ikke vil opleve ved metal eller plastik strikkepinde. Træ er rigtigt gode til nybegyndere, da overfladen ikke er for glat, og garnet dermed risikerer at glide så let af.
Hvor træ faktisk er i den dyre ende af strikkepinde, så kan du få nogle gode besparelser ved at købe bambus.
Metal
Oftest ses metal strikkepinde lavet i aluminium. De findes både i meget blødt aluminium og lidt tykkere (højere kvalitet) aluminium. Strikkepindene i metal i god kvalitet holder sig langt bedst af de forskellige materialer – pas dog på med at komme til at sidde på dem i sofaen, aluminium er naturligt et blødt materiale, og de kan bøjes.
Man strikker hurtigt med metal strikkepinde, da de har en glat og jævn overflade. For nybegyndere kan det være svært at styre metal strikkepinde, da maskerne let kan glide af. Hvis du skal strikke med en mohair garn, eller andet der let kan hænge fast, så vil vi altid anbefale at strikke med metal.
Plastik
Plastik strikkepinde er de billigste strikkepinde, og kan potentielt være et godt valg når man gerne vil prøve strik af. Vi vil dog anbefale, at man som udgangspunkt bruger de øvrige materialer når man bliver mere ferm til at strikke, da de giver en bedre oplevelse at strikke med end plastik. Vi kan hos Knit Wit Company personligt godt lide tyngden der findes i aluminiums strikkepinde af høj kvalitet – plastik har ikke samme tyngde.
Hvis du skal strikke i ‘aparte’ størrelse, f.eks. kæmpe strik på 40mm pinde, så er plastik et billigere valg end de øvrige materialer.
Typer af strikkepinde
Strikke-/jumperpinde
De to lige strikkepinde, også kaldet jumperpinde, er nok den slags strikkepinde de fleste tænker på, når de tænker på strikkepinde. De kommer altid som par, og findes oftest i længderne 25, 30, 35 og 40 cm. De kan dog selvfølgelig findes i andre størrelser. Når du skal vælge strikkepinde, så skal du tænke over maskeantallet, således der er plads til dem på én strikkepind. Tæpper, sjaler og lignende skal oftest strikkes på en rundpind for at få plads til alle maskerne.
Jumperpinde findes i alskens størrelser, fra ca. 2mm op til kæmpe udgaver som f.eks. 50mm.
Strømpepinde
Strømpepinde er kendetegnet ved at have en spids i begge ender – der er derfor ikke noget som holder maskerne på plads på pinden i den ene ende.
Strømpepinde er ofte meget kortere end jumperpinde og sælges i sæt af 4 eller 5 pinde. Strømpepindene er lavet til, at man skal strikke rundt / i tube, f.eks. strømper, så der ikke kommer en søm. Du vil se, at man ofte skal bruge strømpepinde ved små hatte, strømper og nogle ærmer hvor man gerne ser, at der ikke er en søm.
TIP: Vil du gerne strikke på de små strømpepinde, men skal kun bruge et par? Så kan du stoppe at maskerne falder af i den ene ende ved at vikle en elastik om den ene ende.
Rundpinde
Nok den mest versatile strikkepind er rundpinden. Rundpinden er kendetegnet ved at være én lang strikkepinde med to ender af enten træ, metal eller plastik. Imellem de to ender er en tube af plastik.
Du kan bruge rundpinde til de fleste projekter i de fleste størrelser, da pindene kommer i mange forskellige størrelser og længder. Du kan få rundpinde, som passer til ærmer, og du kan få nogle rigtigt lange, som passer fint til at lave sømløse sweatre. Hvor rundpinden oftest bruges til sømløse projekter, så er de ligeså gode når du skal strikke noget stort, som f.eks. et tæppe eller et sjal.
En anden fordel ved at bruge rundpinde er, at vægten af strikken er fordelt over én pind, hvorimod når du bruger jumperpinde, så vil vægten blive fordelt ud på én strikkepind – ved større projekter med tungere garner kan det være hårdt at sidde med i længden.
Hvilken størrelse strikkepind skal du vælge?
Oftest får du angivet en størrelse på strikkepindene i strikkeopskriften, du strikker efter, eller også vil det stå på banderolen af garnet (se hvordan du læser en banderole her). Disse angivelser vil dog selvfølgelig altid være forslag, og du kan sagtens afvige, hvis det ikke passer til dét projekt, som du vil strikke. Det kan være, du gerne vil strikke en løs sweater med forholdsvist store masker, så kan du vælge en større størrelse strikkepinde end hvad garnet angiver.
Hvis du gerne vil strikke efter anvisninger, så skal du tjekke strikkefastheden på banderolen, strikke en strikkeprøve og se om du overholder tallene. Hvis ikke, så må du enten justere din strikkefasthed eller størrelsen på strikkepindene.
Danske versus amerikanske størrelser
I Danmark bruger vi millimeter til at definere størrelsen på strikkepindene, men du vil løbe ind i en angivelse hvor der står US foran – dette er den amerikanske måleenhed. Vi har lavet et skema herunder som viser størrelserne i både danske og amerikanske forhold.
[table type=”standard_minimal”] [trow] [tcol]DANSKE STØRRELSER (MM)[/tcol] [tcol]USA STØRRELSER (US)[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]2,0[/tcol] [tcol]0[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]2,25[/tcol] [tcol]1[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]2,75[/tcol] [tcol]2[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]3,0[/tcol] [tcol]N/A[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]3,25[/tcol] [tcol]3[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]3,50[/tcol] [tcol]4[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]3,75[/tcol] [tcol]5[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]4,0[/tcol] [tcol]6[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]4,5[/tcol] [tcol]7[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]5,0[/tcol] [tcol]8[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]5,5[/tcol] [tcol]9[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]6,0[/tcol] [tcol]10[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]6,5[/tcol] [tcol]10,5[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]7,0[/tcol] [tcol]N/A[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]7,5[/tcol] [tcol]N/A[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]8,0[/tcol] [tcol]11[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]9,0[/tcol] [tcol]13[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]10,0[/tcol] [tcol]15[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]12,0[/tcol] [tcol]17[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]15,0[/tcol] [tcol]19[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]19,0[/tcol] [tcol]35[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]20,0[/tcol] [tcol]50[/tcol] [/trow] [trow] [tcol]25,0[/tcol] [tcol]N/A[/tcol] [/trow] [/table]